Recenzie: Oscar şi Tanti Roz – Eric-Emmanuel Schmitt

O să încep prin a spune că iubesc romanul acesta, fiind uşor de citit şi cu un mesaj profund. Am recitit cartea; atât de bună a fost.

Titlu: Oscar și Tanti Roz (original: Oscar et la Dame Rose)
Autor: Eric-Emmanuel Schmitt
Editură: Humanitas fiction
 Număr de pagini: 103

Gen: ficțiune

Descriere:
 Oscar are zece ani si traieste intr-un spital. Chiar daca nimeni nu are curajul sa i-o spuna in fata, baiatul, bolnav de leucemie, stie ca va muri, iar razboiul lui impotriva tuturor izbucneste inocent, patimas si deznadajduit. Singura care-i intra in voie este Tanti Roz, o infirmiera batrana, neintrecuta in nascocit povesti moderne, adevarate lectii de viata, in care nici binele, nici raul nu sunt absolute si nimic nu e asa cum pare la prima vedere. Ea ii da copilului ideea sa traiasca fiecare zi ca si cum ar fi zece ani si-l invata sa-i scrie epistole lui Dumnezeu ca sa se simta mai putin singur. Cu Tanti Roz pe post de ghid intr-o viata traita fast-forward, Oscar parcurge, printre rasete si lacrimi, itinerarul emotionant al tuturor varstelor si experientelor umane imbogatite de imaginatia lui, care umple spatiile albe si imbraca realitatea in vesmantul miracolului. Astfel, baiatul ajunge sa-si traiasca adolescenta alaturi de prieteni, sa se indragosteasca la tinerete, sa se casatoreasca la maturitate cu prima iubire, sa o piarda si, in cele din urma, sa regaseasca dragostea la apusul unei vieti ca o lumanare care arde la ambele capete.

     Referitor la stilul de scriere, Schmitt a reuşit să scrie o carte ce poate fi citită la orice vârstă, fără să existe dificultăți de înțelegere. Figurile de stil folosite la redactare mângâie mintea cititorului, oferind totodată şi frumusețe scrisorilor lui Oscar.

     Personajele sunt puține la număr, două dintre ele fiind principale. Despre ele vă voi spune acum.

     Oscar este un băiețel de zece ani, bolnav într-un stadiu foarte grav, atât de grav încât mai are de trăit doar câteva zile. Acesta este încurajat de către Tanti Roz să îi scrie lui Dumnezeu, ca şi cum ar fi prieteni foarte buni. Asta doar pentru a nu se simți singur atunci când nu e nimeni cu el.

     Mai mult decât atât, acesta se preface că în fiecare zi trăieşte zece ani, asta pentru a simți cum este să îşi trăiască viața. Se îndrăgosteşte, pierde iubirea, pierde prieteni, dar îşi face alții etc.

     Tanti Roz este o infirmieră bătrână, care se apropie de pragul pensiei, dar care vrea să îi fie alături lui Oscar în ultimele zile de viață. După cum spune şi sinopsisul, aceasta inventează poveşti care să îl moralizeze pe băiețel.

     Ca acțiune, nu prea sunt evenimente importante, decât unsprezece-doisprezece zile din viața lui Oscar la spital, acestea fiind ultimele.

     Fiind chiar una dintre primele cărți citite de mine, Oscar şi Tanti Roz nu mi-a deschis apetitul pentru citit cărți, dar şi pentru a descoperi alte cărți scrise de acest autor. Aşa că vă invit să îmi recomandați cărți scrise de Eric-Emmanuel Schmitt care v-au plăcut.

Bye!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s