Despre sinucidere și consecințe | Recenzie: „50 de zile înainte de sinucidere”, de Stace Kramer

 

WhatsApp Image 2017-08-23 at 1.25.43 PM

Nu ești pisică. Nu ai opt vieți de rezervă. De aceea trebuie să trăiești în așa fel încât lumea să își amintească de tine multă vreme după ce vei fi murit.

-Cuvânt înainte, pagina 11

A venit timpul și pentru o recenzie astăzi. În cele ce urmează vă voi spune despre o carte care însumează mai mult de 650 de pagini, dar care se citește extrem de repede.


pizap.com15024866834831.pngAm primit această carte de la editura Leda Edge (aceasta fiind un imprint al grupului editorial Corint) spre recenzie. Voi puteți cumpăra cartea de pe site-ul editurii și puteți da un like și un follow pe pagina ei de Facebook, pentru a fi la curent cu noutățile editoriale.


Titlu: 50 de zile înainte de sinucidere

Autor: Stace Kramer

Editură: Leda Edge (imprint al Corint)

Număr de pagini: 688

Rating-ul meu pe Goodreads: 5/5


pizap.com15033458916251

Gloria McPhin, o adolescentă de 16 ani care trăiește în Florida, se confruntă cu probleme existențiale: divorțul părinților, logodna bunicii cu un tânăr de 25 de ani, dragostea neîmplinită față de iubitul prietenei ei. Fără să-și găsească locul nicăieri, ea decide să reflecteze asupra propriei vieți timp de 50 de zile înainte de a hotărî dacă să-și ia sau nu viața.


pizap.com15024521905401

Stace Kramer este pseudonimul unei tinere autoare din Rusia, Anastasia Holova, născută în 1996. La 16 ani a scris romanul 50 de zile înainte de sinucidere, care a devenit viral pe rețelele de socializare.


pizap.com15024519872011

Iubesc cartea asta, de la stilul de scriere, până la personaje și chiar note de subsol.

Așa că voi începe prin a vă spune că domnul doctor Cristian Andrei, de la Institutul de Relații Umane a introdus pe alocuri note de subsol în care ni se prezintă partea psihică a unor acțiuni. Într-adevăr, nu apar foarte multe pasaje de acest gen în carte. Mie nu prea mi-au plăcut și nu le-am înțeles nici rostul. Domnul Cristian nu a făcut decât să scrie același lucru ca în carte, dar în alt mod. Asta nu înseamnă, totuși, că disprețuiesc notele de subsol.

Revenind la acțiune și personaje, o avem pe Gloria ca personaj principal, un personajcare își urăște viața pentru că face greșeli, dar care nu este apreciat de rude și familie.

Îmi urăsc viața. Toți oamenii cu care am de-a face sunt trădători cu acte în regulă. Mai bine rămân singură sau, și mai bine, renunț la viață.

-pagina 252

Toate aceste evenimente și aspecte o fac să se gândească la o perioadă în care totul era roz, frumos, toată lumea era fericită, nimeni nu o ura etc. Acea perioadă este copilăria. Și, ce e drept, pe atunci nu divorțau părinții ei, bunica ei nu avea un iubit atât de tânăr și nici nu avea relații cu băieții.

Găsim un chioșc cu vată de zahăr. Mă dau în vânt după mirosul de zahăr! E mirosul copilăriei, al unei perioade fericite și fără griji, când părinții mei se iubeau la nebunie. O perioadă definitiv pierdută astăzi.

-pagina 276

Nu vrea ca toată lumea să știe de viitoarea sa posibilă sinucidere, așa că este nevoiă să mintă. Dar, după cum bine știm cu toții, minciunile au consecințele lor, care pot fi foarte grave. La un moment dat, a făcut o gafă și își întreabă tatăl de ce mint oamenii.

-Păi nu se prea poate să nu mințim. Oamenii mint mereu, în orice circumstanțe, dar motivațiile lor sunt de fiecare dată aceleași: fie vor să se dezvinovățească atunci când sunt într-o postură jenantă, fie vor să protejeze pe cineva drag.

-pagina 125

Acum să vă spun ce cred eu despre sinucidere. Nu, nu sunt pro; sunt contra sinuciderii. Nu cred că se pot rezolva probleme doar punânu-ți capăt zilelor. Totuși, făcând o asociere cu Cele tre1spr3zece motive (nu am citit cartea, dar am văzut serialul), într-un anume mod, lumea își dă seama cât de mult iubește persoana decedată abia după moartea sa.

Evident, am foarte multe de spus despre romanul acesta, dar nu pot scrie acum o carte despre altă carte. (Știu, știu. Fac glume proaste)

Dacă vreți să vorbim mai multe despre acestă carte, puteți să îmi lăsați în comentarii părerea voastră despre această carte, dacă ați citit-o.


Atât și pentru azi, va urma o nouă postare despre altă carte. Bye!

Semnatura

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s