O carte cu oameni și clone | Recenzie: „Replica”, de Lauren Oliver

WhatsApp Image 2018-03-12 at 8.08.44 PMHello, hello! Am revenit cu un articol care pot să zic că mă va provoca în momentele în care îl voi scrie, deoarece îmi va fi destul de greu să vorbesc (adică să scriu) despre o carte ca cea de care vă voi spune în cele ce urmează. Fără să dau mai multe detalii acum, vă las cu recenzia propriu-zisă.


Titlu: Replica

Autor: Lauren Oliver

Editură: Nemira

Număr de pagini: 424

Rating-ul meu pe Goodreads: 4/5


Sinopsis:

Două destine se împletesc într-o carte cu două fețe. Pe de o parte, povestea spusă de Lyra. Pe de altă parte, povestea trăită de Gemma. Împreună, ele oferă o călătorie de neuitat într-un roman incredibil.

Povestea Lyrei începe departe, pe o insulă, unde totul pare feeric. Dar, privit de aproape, Institutul Haven se vede altfel: ca un spațiu în care se cresc clandestin și se țin sub observație replici sau modele umane. Lyra este însă unul dintre cobaii care reușesc să scape.

Gemma își trăiește cuminte adolescența, până când o întâmplare o face să investigheze trecutul propriei familii, în care descoperă mai multe surprize. Printre ele, legătura tatălui ei cu Institutul Haven. Așa că pleacă în Florida, unde o așteaptă două replici și mai multe întrebari.


Părerea mea:

După cum am spus mai sus, îmi e foarte greu să scriu această postare, nici nu știu cum să încep. Mi-a plăcut, aproape evident, cartea, după cum ați văzut că am scris la rating, principalul motiv fiind modului alert în care au loc întâmplările. Eu am cerut cartea de la editură deoarece toată lumea era înnebunită cu ea și am zis că asta înseamnă că merită să o citesc și eu. Ca să citești romanul în întregime, trebuie să îl întorci cel puțin o dată, ca să afli ambele perspective. Acum depinde de cum vrei să citești: poți citi întâi perspectiva unui personaj, apoi a celuilalt (nu recomand, căci cea a celui de-al doilea personaj nu va mai avea suspans), un capitol de la unul și unul de la celălalt (recomand, dar trebuie întoarsă cartea prea mult :)) ) sau în ordinea recomandată de editură (eu așa am făcut și mi se pare că de fiecare dată când întorceam romanul rămâneam într-un suspans enorm și abia așteptam să continui povestea). Aceasta este ordinea de care vă zic:19665410_1551203351618716_7985805782822564865_n

Acum voi vorbi oarecum despre fiecare perspectivă în parte: partea Gemmei este mai lungă decât cea a Lyrei, undeva pe la 230 de pagini. A început foarte foarte bine, de la o viață cotidiană a unei fete care merge la școală, este hărțuită pentru că este plinuță, dar care ajunge să întâlnească un mister pentru o întreagă țară, poate chiar și lume. Evoluția Gemmei este una constantă, ce întâmpină și suișuri și coborâșuri. A trecut prin lucruri grele, trebuia să ascundă două replici, să aibă grijă de ele, să le găsească după ce se pierd etc. Ea este o fire descurcăreață, care, cu chiu cu vai cel puțin, reușește să treacă prin obstacole. Asta sună foarte poetic pentru o carte YA, dar sună bine. 🙂

Pe de altă parte, perspectiva Lyrei, care însumează vreo 180 de pagini, începe mai greu. De exemplu, după ce citisem primele trei capitole, voiam să abandonez cu totul romanul, deoarece îmi era greu să mă obișnuiesc cu felul acela de a numi lucrurile și persoanele. M-a întrebat cineva pe Instagram când citeam cartea dacă așa este tot conținutul Lyrei. Nu, într-adevăr începe mai greuț, dar de exemplu, după ce evadează de la Institutul Haven, nu se mai întâlnesc termeni ciudăței mai deloc. Astfel că se poate citi lejer restul poveștii, care te face să stai cu sufletul la gură. Lyra este o clonă a unei persoane, oarecum, care învață cum este viața de om obișnuit, prin cele mai grele situații. Nu vă spun multe, ca să nu vă dau spoiler.

tumblr_ogkwpc55pL1u7yy6ko1_1280

Evident, avem și ceva romance pe parcurs, vă las pe voi să aflați ce și cum. Nu vă spun decât că Lyra descoperă ce este iubirea cu ajutorul lui 72, numit apoi de ea Caelum. Despre Gemma nu vă spun, căci poate citiți voi.

Ca să închei, Replica este un roman ce nu îți ia timp să îl citești, chiar dacă pare lung. Mai ales, că poate ca și pe mine, vă atrage întorsul cărții mereu. Mi s-a părut atât de bine gândit modul acesta de a citi, încât aș mai citi ceva de genul acesta.


Sponsorizare:

Am primit această miunăție de la editura Nemira spre recenzie. Voi puteți cumpăra cartea de pe site-ul editurii și puteți da un like paginii de facebook a editurii pentru a fi la curent cu noutățile editoriale.


Acestea fiind spuse, eu sper că v-a plăcut articolul, că v-am convins că merită să citiți acest roman. Până data viitoare, mă găsiți pe Instagram. Bye!

~ANDREI~

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s