Metrou și cărți dăruite | Recenzie: „Fata care citea în metrou”, de Christine Féret-Fleury

Copy of Recomandare de serial_ „Atypical”.pngHello, hello, hello (RuPaul’s Drag Race vibes)! Azi revin cu părerea mea despre o carte de la care aveam mari așteptări.

elválasztó4

Titlu: Fata care citea în metrou

Autor: Christine Féret-Fleury

Editură: Nemira

Număr de pagini: 206

Rating-ul meu pe Goodreads: 3/5

elválasztó4

Sinopsis:

Juliette merge cu metroul din Paris în fiecare zi, la aceeași oră. Cea mai mare plăcere a ei este să vadă ce citesc cei din jur: doamna în vârstă, colecționarul de ediții rare, studenta la Matematică sau fata care plânge la pagina 247. Îi privește pe toți cu tandrețe și curiozitate, de parcă ceea ce citesc, pasiunile și diversitatea existenței lor i-ar putea colora și ei viața monotonă.

Dar într-o zi Juliette hotărăște să coboare cu două stații mai devreme și să o ia pe un drum ocolitor spre serviciu, decizie care îi va schimba viața.

elválasztó4

Părerea mea:

Am cerut romanul acesta de la editură datorită laudelor sale. Nu vedeam că lumea spune că este extraodrinar, doar că merită citit. Așa că am hotărât să îi acord și eu o șansă, după mult timp pe care l-am tot amânat.

a732ba9a-bd9d-4efe-ab00-beeace4e5c25.jpg

Ca stil de scriere, este ușooor de parcurs, însă un lucru care nu mi-a plăcut la traducere este că nu au fost traduse secvențe din limba franceză și a trebuit să folosesc Google Translate ca să înțeleg ce voiau personajele să spună. Înțeleg că efectiv sună mai bine sau mai elegant o frază în această limbă, dar măcar putea fi tradusă în subsolul paginii.

Era un om ca atâția alții, nici frumos, nici urât, nici atrăgător, nici antipatic. Un pic corpolent, fără vârstă, mă rog, de o anumită vârstă, ca să vorbim în clișee.  Un om. Sau mai degrabă un cititor.

Acțiunea celor aproximativ 200 de pagini relatează povestea unei femei care, din cauză că nu mai merge la serviciu pe traseul obișnuit, ajunge să împartă cărți oamenilor pe care îi întâlnește pe stradă, în metrou etc. Dar cum și de ce? Întâmplător, ajunge în curtea lui Soliman, un bărbat care are acasă un depozit cu fel de fel de cărți. Văzând că sunt o grămadă, ajunge să fie un așazis cărăuș, adică o persoană care ia câteva cărți cu ea, se uită cu atenție la persoanele din jurul ei și le oferă o carte care crede că i-ar încânta.

girl-reading-book-animation-15.gif
Nu am găsit nicio poză sau gif în care o fată să citească în metrou, așa să merge și una care face asta în tren, cred.

Juliette este protagonista noastră, o femeie care lucrează la o firmă imobiliară și căreia îi place să afle ce cărți citesc cei din jur, lucru care o ajută cât de cât în a-și da seama mai ușor ce cărți li se potrivesc diferitor oameni. Deși este și ea o cititoare și cară cu ea mereu un roman, cei din jur o fascinează și ajunge să îi privească pe ei, în loc de paginile din mâinile ei. La un moment dat i se cere să se mute în casa lui Soliman, să stea cu fetița lui, Zaïde, pentru că el va fi plecat. Nu vă spun unde sau de ce, ca să aflați voi. Însă încă o sarcină pe care trebuie să o îndeplinească este să aibă grijă de depozit și să împartă cărți altor cărăuși. Oare va reuși să facă asta?

-Nu, răspunse Juliette cu hotărâre, o hotărâre care o miră și pe ea, nu fac parte dintr-o sectă. Îmi plac cărțile, atâta tot. Ar fi putut să adauge: Oamenii nu-mi plac întotdeauna.

Eu vă recomand romanul „Fata care citea în metrou”, căci e o lectură de o zi, care, vă zic eu, vă va plăcea. Tot ce mai aveți acum de făcut este să faceți rost de ea dacă nu o dețineți deja, să luați o limonadă, un ceai rece sau ce vă place vouă să beți, să vă așezați într-un loc confortabil și să o lecturați.

elválasztó4

downloadSponsorizare:

Le mulțumesc celor din spatele editurii Nemira pentru că mi-au oferit șansa de a citi romanul de față. Pentru a fi la curent cu noutățile lor, puteți lăsa un like paginii de Facebook și un follow contului de Instagram.

elválasztó4

Atât și pentru azi. Sper că v-am lămurit în legătură cu această carte, dacă vă întrebați cum este, iar dacă ați citit-o, spuneți-mi cum vi s-a părut. Lectură plăcută!

Andrei

Un gând despre „Metrou și cărți dăruite | Recenzie: „Fata care citea în metrou”, de Christine Féret-Fleury

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s