Viața pe piele | Recenzie: „Cerneală” de Alice Broadway

thumbnail.png

Iată o carte pe care mă bucur că am găsit-o tradusă în română înainte de a o cumpăra în engleză.

elválasztó4

Titlu: Cerneală

Autor: Alice Broadway

Editura: Trei

Număr de pagini: 334

Rating-ul meu pe Goodreads: 4/5

elválasztó4

Sinopsis:

În Saintstone nu există secrete. Încă din clipa în care te-ai născut, fiecare realizare, fiecare eșec, fiecare moment important – toate îți sunt întipărite pe piele. Există urme decente care îi fac pe oameni să înțeleagă că ești de încredere. Și tatuaje rușinoase care spun că esți un trădător.

În vizionarul său roman de debunt, Alice Broadway dezvăluie limitele periculoase pe care le putem atinge ca să punem ordine în lumea din jurul nostru- chiar și atunci când adevărul refuză să rămână ascuns.

Un roman liric, cu accente de fantasy și ecouri din Orwell, care nu seamănă cu nimic din ce ai citit vreodată, o poveste care cu siguranță ți se va strecura pe sub piele…

elválasztó4

Părerea mea:

Numai bine am citit vara aceasta „1984” și „Ferma animalelor”, de George Orwell. Încă de la început am simțit cum, deși nu mai fuseseră crime sau jafuri de ani în Saintstone, ceva nu era în regulă. Într-o lume în care succesele și eșecurile îți sunt afișate pe piele, în văzul tuturor, e imposibil să ții secrete așa că toți cetățenii încearcă să fie buni, să ducă o viață cât mai împlinită ce le face pielea cât mai colorată. Aici apar niște elemente care mă fac să admir creativitatea autoarei: neînsemnații și legendele ce stau la baza a tot ce înseamnă această comunitate.

WhatsApp Image 2018-08-26 at 7.22.06 PM

Neînsemnații, după cum sugerează numele, sunt persoane ce nu vor să își facă tatuaje, pielea lor fiind goala. Datorită legendelor, ei sunt priviți drept sursa a tot ce e rău, ei sunt mincinoși, înșelători, o influență negativă. În această lume aparent perfectă, pictarea pielii nu este doar o practică, este o religie. Pielea este cea care conține sufletul omului. Din acest motiv, la moarte, din pielea persoanei se face o carte pe baza căreia se va judeca dacă persoana respectivă a dus o viață onorabilă și merită amintită sau din contră, trebuie uitată.

Cum poți trăi câtă vreme ai fost însemnat drept uitat? Cum îți mai poți continua viața, știind că nimic din ea nu mai contează, că existența ta se va sfârși în moarte și uitare? Tot ce sper este că eu mă voi ridica în rândurile celor amintiți- pentru asta trăim.

Îmi cer scuze pentru ampla (și posibil încurcata) descriere a lumii în care veți pătrunde dacă vă decideți să citiți această carte. Dar vă asigur că Alice Broadway se face sigură că pe parcursul lecturii cititorul înțelege lume creată de ea și rolul ei în definirea personajelor prin stilul ei ce face textul usor de citit.

b2792040-202f-440f-8243-4ce9d2810aa2

Că tot veni vorba de personaje, o avem pe Leora, o fată normală ce a moștenit darul de a putea citi povestea din spatele tatuajelor, dar ce dorește să fie o desenatoare, persoana ce face tatuajele. Odată cu moartea tatălui ei și asistarea la o marcare publică, ea începe să își pună întrebări despre lumea în care trăiește. Fără voia ei, este atrasă în secretele celor din jurul ei, iar lumea în care a crescut nu mai este aceeași. Descoperă lucruri legate de societate, despre cei apropiați și despre ea însăși. Restul persoanjelor care apar pe parcurs sunt niște semne de întrebare pentru Leora. Ea neștiind în cine să se încreadă, fiind o începătoare în lumea secretelor și a intrigilor.

Prinșesa Moriah a trăit o viață lungă și fercită. Puteți citi despre toate acestea pe pielea sa. Și de atunci, pentru a menține pacea care provenea de la domnia ei, oamenii din tot regatul și-au scris poveștile pe pielea lor. Pentru că, asemeni tăietorului de lemne, ei știu că viețile lor nu valorează nimic dacă duc poveștile lor cu ei în mormânt.

Am un singur motiv pentru care nu am dat 5 stele acestei cărți, iar acela este că am simțit că ceva lipsește din toată povestea și poate acțiunea care se mișcă destul de greu, dar e de înțeles întrucât în schimb ajungi să înțelegi lumea creată. Asta nu înseamnă că evenimentele, întorsăturile de situație sau finalul nu sunt plăcute sau neoriginale.

elválasztó4

Într-un final, recomand cartea tuturor celor care vor ceva nou, pasionatilor de distopii, dar mai ales fanilor young adult. Până data viitoare, lectură plăcută!

Ani

6 gânduri despre „Viața pe piele | Recenzie: „Cerneală” de Alice Broadway

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s